230 Schooltrio - Klerken - Luizenalarm

Gezondheidsbeleid - Luizenalarm

Wist je dat...

  • de luis geen onderscheid maakt tussen schoon of vies haar. Met een slechte lichamelijke hygiëne heeft het dus niets te maken.
  • immuniteit tegen hoofdluis niet bestaat. Er kan voortdurend een (her)besmetting plaats vinden. Er is onvoldoende bewijs dat preventieve middelen/producten effectief zijn.
  • hoofdluizen niet kunnen springen, vliegen of zwemmen, alleen lopen. Direct haar-op-haar contact is de enige manier om het op te lopen.
  • hoofdluizenbesmetting via zwemmen niet mogelijk is. Hoofdluizen houden zich heel goed vast aan het haar. Als ze het haar eenmaal los hebben gelaten, zijn ze dusdanig verzwakt, dat ze niet in staat zijn om nieuwe besmettingen te veroorzaken als ze al drijvend per toeval een ander kinderhoofd weten te bereiken.
  • hoewel hoofdluizen niet kunnen zwemmen, ze niet verdrinken tijdens het zwemmen of tijdens het wassen van de haren. Ze kunnen zo’n 2 uur overleven onder water.

Wanneer we bij enkele kinderen op onze school hoofdluis constateren, stellen we u hiervan op de hoogte. Het is immers van groot belang dat hoofdluis direct wordt behandeld om verdere verspreiding te voorkomen.

Het is belangrijk de krachten te bundelen om een luizenplaag aan te pakken. Luizen verspreiden zich heel snel in scholen omdat kinderen bij het spelen in nauw contact komen met elkaar. Om alle ouders gelijktijdig op de hoogte te brengen maken wij gebruik van de LUIZENALARM-STICKER.

 

Bekijk het filmpje om efficiënt luizen te bestrijden hier.

 

Het stappenplan en tips om luizen te bestrijden vindt u ook in bijlage.